Opis procesu
W procesie pakowania próżniowego po osiągnięciu zakładanego poziomu próżni oraz zgrzaniu worka, następuje faza napowietrzania. Jak tylko ciśnienie wewnątrz komory wyrówna się z ciśnieniem atmosferycznym na zewnątrz, pokrywa otwiera się.
Podczas standardowego napowietrzania, zawór doprowadzający powietrze całkowicie otwiera się, przez co powietrze w bardzo krótkim czasie dostaje się do komory. W efekcie niektóre produkty oraz opakowania mogą zostać uszkodzone podczas tego nagłego procesu.
Kiedy wyrównujemy ciśnienie za pomocą funkcji delikatnego napowietrzania, wydłużamy cały proces. Dzięki temu powietrze stopniowo wypełnia komorę w kontrolowany sposób, dzięki czemu zapewniamy optymalną ochronę produktu jak i opakowania.
Funkcję uruchamia się poprzez ustawienie parametru „soft air” w sekundach. Ilość sekund oznacza czas, w którym powietrze ma być powoli wtłaczane do komory. Po tym czasie następuje całkowite otwarcie zaworu.
Obszary zastosowania
Funkcja delikatnego napowietrzania jest wręcz niezbędna podczas pakowania próżniowego:
- Szaszłyków
- Steków z kością
- Żeberek
- Zestawów części zamiennych (np. śrub)
- Komponentów elektronicznych
Oraz wszystkich produktów, które mają ostre krawędzie lub istnieje w nich zagrożenie zgniecenia.
Przegląd modeli
Funkcja delikatnego napowietrzania jest dostępna we wszystkich modelach pakowarek Henkelman oprócz:
- Serii Jumbo (nie ma możliwości stosowania systemu soft-air)
- Serii Falcon (jest dostępna opcjonalnie)
- Serii Atmoz (jest dostępna opcjonalnie)